do. jul 10th, 2025



Tether, de kracht achter ’s werelds grootste stablecoin USDT, staat op het punt om de crypto-wereld op zijn kop te zetten.
CEO Paolo Ardoino dropte een bom tijdens een recente Bankless-podcast: Tether wil tegen eind 2025 de grootste Bitcoin-miner ter wereld worden!
En dat is niet alles – onder druk van de nieuwe GENIUS Act in de VS werkt Tether aan een volledig conforme Amerikaanse stablecoin.

Van stablecoins naar mining-gigant

Tether is niet meer alleen de koning van stablecoins. Met meer dan $10 miljard aan Bitcoin in hun portfolio, zet het bedrijf vol in op Bitcoin-mining.

Waarom? Om hun enorme BTC-investering te beschermen tegen manipulatie en centralisatierisico’s. Ardoino is stellig:

“Realistisch gezien wordt Tether eind dit jaar de grootste Bitcoin-miner ter wereld.”

Met al 15 miningfaciliteiten in beheer en samenwerkingen met landen als El Salvador, Paraguay en Uruguay, pompt Tether miljarden in deze sector.

Dat is geen kleine stap, zeker niet met concurrenten zoals Marathon Digital (57,3 EH/s) en Riot Platforms (33,7 EH/s) die de Bitcoin-hashrate domineren.

Toch blijft Tether’s exacte aandeel in de totale hashrate nog een mysterie.

GENIUS Act zet de toon

De GENIUS Act, aangenomen in juni 2025, gooit extra spanning in de mix. Deze wet eist volledige reserve-dekking, AML/KYC-naleving en transparantie van alle stablecoin-uitgevers.

Tether heeft 18 tot 36 maanden om te voldoen, anders dreigt een verbod op de Amerikaanse markt. Maar Ardoino ziet kansen:

“Deze wet creëert een wereldwijd kader voor stablecoins.”

Tether plant niet alleen om USDT aan te passen aan de nieuwe regels, maar ook om een nieuwe, volledig Amerikaanse stablecoin te lanceren.

Strategische moves en samenwerkingen

Tether’s mining-ambities gaan hand in hand met hun bredere visie. Naast mining investeert het bedrijf in AI, telecom en datacenters.

Ardoino noemt Bitcoin-mining een pijler van “stabiele energie”, naast stabiel geld, communicatie en intelligentie. Bovendien werkt Tether samen met overheden in Latijns-Amerika en steunt het El Salvador, waar Bitcoin wettig betaalmiddel is en Tether zijn hoofdkantoor heeft.

Op het vlak van compliance scoort Tether punten. Het bedrijf werkt met meer dan 250 wetshandhavingsinstanties wereldwijd en heeft via blockchain-monitoring illegale fondsen bevroren, wat vertrouwen wekt bij regulators.

Wat betekent dit voor de markt?

Tether staat voor een tweesprong: voldoen aan de strenge GENIUS Act, een nieuwe stablecoin lanceren, of de VS-markt verlaten.

Concurrenten zoals USDC en Ripple’s RLUSD loeren op elke misstap. Ondertussen kan Tether’s push om de grootste Bitcoin-miner te worden de markt beïnvloeden.

Meer mining-power betekent namelijk meer invloed op het Bitcoin-netwerk, wat zowel kansen als risico’s met zich meebrengt.

Als Tether slaagt, kan het de Bitcoin-infrastructuur versterken en stablecoins mainstream maken. Maar met juridische en regelgevende hobbels in het verschiet, is niets zeker.



Bron